Onze stappen op het gebied van duurzaamheid

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de samenleving anno 2022. Geen bedrijf ontkomt meer de zogenoemde vergroening. Naast het ecologische en sociale aspect van duurzaamheid is het met de huidige (gas)prijzen ook zeker van economisch belang om te innoveren op dit gebied.

De afgelopen jaren zijn ook door ons als slagerij stappen gezet om mee te gaan met deze tendens. In deze blog leest u over de door ons doorgevoerde innovaties op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid.

Zonnepanelen

Ongeveer zes jaar geleden ontstond het idee om de hoeveelheid stroom die wij maandelijks verbruiken, op een meer voordelige wijze te vergaren. Kort daarna volgde het bericht dat het (zakelijk) gebruik van zonnepanelen gesubsidieerd zou worden en daarbij belastingtechnisch extra voordelen bood. Dit was het laatste duwtje in de richting. Inmiddels wordt het grootste deel van de stroom die onze slagerij verbruikt, opgewekt door 135 zonnepanelen. Het kiezen voor het opwekken van stroom op deze manier was de eerste stap in de richting van duurzaamheid. De interesse was gewekt en daarmee ook kwam ook de bewustwording ten aanzien van sustainability. 

LED verlichting

Bij het verbouwen van de winkel besloten we door te gaan met innoveren. LED verlichting bleek de volgende stap. De verlichting van de 'oude' slagerij bleek aan vervanging toe. Op dat moment kozen we ervoor om de verlichting te vervangen door LED verlichting te plaatsen. Naast dat LED verlichting tot 90% energiezuiniger is dan een halogeen- of gloeilamp gaat deze verlichting ook veel langer mee én geeft geen warmte af. Deze voordelen wogen op tegen de nadelen; de aanschafprijs loog er namelijk niet om. 

Toerengeregelde koelmachines met elektronische ventielen

In een bedrijf waar veel gas en elektriciteit gebruikt wordt, is op dat gebied vanzelfsprekend veel energiebesparing mogelijk. Na wat zoek- en speurwerk bleek het verduurzamen van onze machines de volgende stap. In onze oude machines werd het koelgas op hetzelfde constante tempo door de installatie geperst. Onze nieuwe machine wordt computergestuurd geregeld: bij meer vraag loopt het toerental op. Zo niet, dan wordt geen onnodig elektriciteit verbruikt om de machine te laten draaien. Dit resulteerde in een energiebesparing van 35%. 

Warmte terugwinning installatie

Tot slot was de volgende stap in de richting van duurzaamheid als volgt. Om koud te maken heb je warmte nodig. Dit principe is doorgevoerd in het onze bedrijfsvoering met de aanschaf van bovengenoemde installatie. De warmteafgifte van de koeling wordt gebruikt om ons tapwater te verwarmen tot 50 °C. Hiermee besparen wij onder de streep 3000 m3 gas op jaarbasis.

 

Hoewel de investeringen duur zijn, is de winst op lange termijn de overweging waard. Met oog op de kostenstijgingen van de afgelopen tijd, is het geen verkeerde keuze geweest: de investering betaalt zich nu dubbel terug. 

Het is fijn dat de slagerij op deze manier meegaat met de tijd en niet stilstaat. Want u weet, stilstand is achteruitgang.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd