Een hart onder de riem van onze boer Jasper

In deze tijd, waar het de boer aan alle kanten moeilijk gemaakt wordt, nemen wij u in deze blog graag mee naar de boerderij waar ons vlees vandaan komt.

Vanuit het dorpshart van Alblasserdam, waar de slagerij gevestigd is, rijden wij over de dijk richting Nieuw-Lekkerland. Rijdend langs de molens van Kinderdijk komen wij aan bij de boerderij van Jasper Meerkerk "Bongers Wens". Al drie generaties lang worden daar de mooiste Hollandse runderen op een vriendelijke manier grootgebracht.

Boer Jasper is geen standaard boer. Althans, niet volgens onze dagelijkse begrippen. Jasper Meerkerk heeft zich door zich te specialiseren in luxe rundvlees weten te ontsnappen aan de ijzeren wet van de efficiëntie de veehouderij jarenlang gedomineerd heeft. In plaats van massaproductie en efficiënte heeft Meerkerk gekozen voor kleinschaligheid en diervriendelijkheid. Die keuze is in alles terug te zien. Meerkerk is een boer met hart voor zijn dieren, dat zie en proef je aan alles.

 Aangezien Meerkerk geen standaard boer is, is het vlees ook niet standaard. De runderen zijn speciale vleesrassen, door Meerkerk zelf samengesteld in zijn fokkerij. De rassen in combinatie met de gezonde voeding - ook in eigen huis bereid - en verzorging, verklaart de mooie en zachte structuur van het vlees. 

De runderen staan in de ruime stallen, niet op vee-roosters die de mest gemakkelijk weg laten lopen, maar op ouderwets stro dat driemaal per dag moet worden ververst. Dit bevordert zeker niet de efficiëntie in het bedrijf maar wel de diervriendelijkheid, die Jasper Meerkerk hoog in het vaandel heeft staan. Deze diervriendelijkheid is tevens de reden dat bij het aanbreken van de eerste lentezon de poorten open gaan en de koeien en kalveren zich kunnen begeven op de kilometers grasland direct gelegen aan de boerderij.

De kalfjes en koeien groeien op tot sterke runderen die tijdens hun verblijf op Meerkerks boerderij geen stress gekend hebben. Dit vakmanschap, de passie en de routine waarmee Jasper Meerkerk elke dag zijn dieren verzorgt, in tegenstelling tot de massale vee industrie maakt het grote verschil in kwaliteit, malsheid en smaak. Het vlees smaakt ouderwets lekker zoals het hoort. 

Uiteraard is er voor u als klant ieder jaar de gelegenheid om de boerderij te bezoeken. Dit jaar is de open dag gehouden op 21 mei 2022. Op die dag kon iedereen met eigen ogen zien wat voor waarde de boer levert aan onze samenleving.

Boer zijn is een ambacht om trots op te zijn en te blijven! Zonder onze boeren is deze lokale, kleinschalige manier van vee-teelt niet meer mogelijk. Het is hopen dat we er nog lang van kunnen genieten...

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd